ŁOSOŚ w cieście francuskim ze szpinakiem i parmezanem

ŁOSOŚ_100

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA SZPINAKU Z PARMEZANEM

Przepis zamieszczam na prośbę osoby zainteresowanej, natomiast prace nad nową odsłoną bloga nadal trwają. Jak zawsze międzyczas jest zbyt krótki a doba nie chce się naciągnąć. Mam nadzieję, że chwile oczekiwania zrekompensuje nowa odsłona bloga! Pozdrawiam, Tomasz


  • środkowy kawałek łososia porcja dla 2 osób
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól/ pieprz świeżo mielony/ gałka muszkatołowa

  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki ew przeciskamy przez praskę- wrzucamy na patelnię, dusimy na maśle
  • Szpinak myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość dusimy do czasu aż odparuje woda a liście zmiękną
  • Szpinak przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku (ok 1 łyżeczki). Dodajemy starty parmezan i chwilę smażymy.
  • Łososia obieramy ze skóry i dzielimy na dwie porcje.
  • Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki nacinając w połowie w zdłóż oraz w poprzek. Przenosimy górne plastry na docelową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Na górnych kawałkach układamy lekko ostudzony szpinak rozkładając równomiernie, zostawiamy brzegi ok 2cm nie posmarowane
  • Na szpinaku układamy łososia, którego opruszamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem, ew. jeszcze chilli i tymiankiem.
  • Dolnym plastrem ciasta francuskiemgo zamykamy łososia, brzegi sklejamy i podwijamy do środka tworząc poduszkę. Wierzch smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy młotkowanym pieprzem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° C do czasu aż się zarumieni (ok 20 min)
Advertisements

KOMENTUJ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s