Przepis zamieszczam na prośbę osoby zainteresowanej, natomiast prace nad nową odsłoną bloga nadal trwają. Jak zawsze międzyczas jest zbyt krótki a doba nie chce się naciągnąć. Mam nadzieję, że chwile oczekiwania zrekompensuje nowa odsłona bloga! Pozdrawiam, Tomasz
- środkowy kawałek łososia porcja dla 2 osób
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól/ pieprz świeżo mielony/ gałka muszkatołowa
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki ew przeciskamy przez praskę- wrzucamy na patelnię, dusimy na maśle
- Szpinak myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość dusimy do czasu aż odparuje woda a liście zmiękną
- Szpinak przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku (ok 1 łyżeczki). Dodajemy starty parmezan i chwilę smażymy.
- Łososia obieramy ze skóry i dzielimy na dwie porcje.
- Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki nacinając w połowie w zdłóż oraz w poprzek. Przenosimy górne plastry na docelową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Na górnych kawałkach układamy lekko ostudzony szpinak rozkładając równomiernie, zostawiamy brzegi ok 2cm nie posmarowane
- Na szpinaku układamy łososia, którego opruszamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem, ew. jeszcze chilli i tymiankiem.
- Dolnym plastrem ciasta francuskiemgo zamykamy łososia, brzegi sklejamy i podwijamy do środka tworząc poduszkę. Wierzch smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy młotkowanym pieprzem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° C do czasu aż się zarumieni (ok 20 min)
Advertisements