CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki z musem czekoladowym i owocami / CHOCOLATE CAKE without flour with chocolate mousse and fruit

czekoladowe z musem_100

CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki z musem czekoladowym i owocami/ CHOCOLATE CAKE without flour with chocolate mousse and fruit PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM


CIASTO CZEKOLADOWE

  • 150g masła
  • 175g cukru
  • 150g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek

MUS CZEKOLADOWY

  • 100g masła
  • 100g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 115g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80ml gorącej wody

  • czekoladę kruszymy do miski z masłem, stawiamy na garnku z gotującą wodą i rozpuszczamy całkowicie
  • Z 5 białek ubijamy pianę. Dodajemy do piany cukier po łyżce stołowej dobrze mieszając
  • żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę oraz kakao
  • Do żółtek dodajemy ubitą pianę z białek lekko przekłądając nie niszcząc konsystencji piany
  • Wlewamy do formy o średnicy ok 22cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 25-30 min
  • Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu, przygotowujemy mus w sposób jak ciasto. Czekoladę roztopić, ubijamy pianę z kolejnych 3 białek, dodajemy po łyżce stołowej cukru do uzyskania gęstej piany. Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy kakao i roztopioną ostudzoną czekoladę. Dodajemy także ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy
  • Mus wylewamy na wierzch ciasta (w powstałe wgłębienie) resztą rozpuszczonej czekolady zdobimy mus. Wstawiamy do lodówki na min. 4h

ENGLISH VERSION


CHOCOLATE CAKE

  • 150g butter
  • 175g sugar
  • 150g dark chocolate
  • 1 tablespoon cocoa
  • 5 eggs

CHOCOLATE MOUSSE

  • 100g butter
  • 100g dark chocolate
  • 3 eggs
  • 2 teaspoons cocoa
  • 115g sugar
  • 2 teaspoons gelatin dissolved in 80ml hot water

  • crush chocolate to the bowl with butter, put on a pot of boiling water and dissolve completely
  • whip foam from egg whites. Add to foam tablespoon sugar after mixing well
  • egg yolks , mix and fluffy , add the cooled melted chocolate and cocoa
  • To the yolks , add whipped egg whites lightly translating without destroying a foam
  • Pour into a mold with a diameter of about 22cm , put in the oven preheated to 180 ° C bake for 25-30 minutes
  • After baking cake and cooling, prepare chocolate mousse. Melt chocolate , whip the foam from egg whites, add the tablespoon of sugar into a thick foam. Grind the yolks and fluffy , add the cooled and melted chocolate and cacao. Also add the cooled gelatin, mix the moment
  • mousse pour on top of the dough ( in the resulting recess ). Put in the fridge for min . 4h

Advertisements

2 thoughts on “CIASTO CZEKOLADOWE bez mąki z musem czekoladowym i owocami / CHOCOLATE CAKE without flour with chocolate mousse and fruit

KOMENTUJ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s