CHOCOLATE CAKE without flour with lychees/ CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI z liczi

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MAKI Z LICZI_100

CHOCOLATE CAKE without flour with lychees/ CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI z liczi PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY KWESTIASMAKU.COM


CIASTO CZEKOLADOWE

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 300g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki oleju
  • 6 jajek

BEZA KAKAOWA

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao

  • czekoladę kruszymy do miski z masłem i olejem, stawiamy na garnku z gotującą wodą i rozpuszczamy całkowicie
  • żółtka z 4 jajek mieszamy z 2 całymi jajkami. Z 4 białek ubijamy pianę. Dodajemy do piany cukier po łyżce stołowej dobrze mieszając
  • żółtka z jajkami miksujemy na puszystą masę, dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę
  • Do żółtek dodajemy ubitą pianę z białek lekko przekładając nie niszcząc konsystencji piany
  • Wlewamy do formy o średnicy ok 22cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C pieczemy 20 min
  • w tym czasie ubijamy pianę z kolejnych 3 białek, dodajemy po łyżce stołowej cukru do uzyskania gęstej piany. Wrzucamy łyżkę mąki ziemniaczanej, chwilę mikserem mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i jednym ruchem wciskamy do środka bezy bez mieszania
  • Bezę układamy na pieczonym cieście, wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15min zmniejszając temp. do 100°C

ENGLISH VERSION


CHOCOLATE CAKE

  • 125g butter
  • 125g sugar
  • 300g dark chocolate
  • 2 tablespoons oil
  • 6 eggs

COCOA MERINGUE

  • 3 egg whites
  • 150g sugar
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 teaspoons cocoa

  • crush chocolate to the bowl with the butter and oil , put on a pot of boiling water and dissolve completely
  • egg yolks of 4 eggs, mix with 2 whole eggs. With 4 egg whites whip foam. Add to foam tablespoon sugar after mixing well
  • add the cooled melted chocolate
  • add whipped egg whites lightly translating without destroying a foam
  • Pour into a mold with a diameter of about 22cm , put in the oven preheated to 180 ° C bake for 20 minutes
  • at the time of the next whip foam from 3 egg whites , add the table spoon of sugar to obtain a thick foam. Throw a spoonful of cornstarch, mix few moments . Add 2 teaspoons of cocoa and hit one movement to the center of the meringue without mixing
  • put meringue on cake, put back in the oven and bake for another 15 minutes to reduce temp . To 100 ° C

Karnawałowe Słodkości!Walentynkowe menu

Advertisements

KOMENTUJ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s