RACUCHY DROŻDŻOWE z czerwoną i czarną porzeczką, malinami i żurawiną

RACUCHY DROZDZOWE_100

RACUCHY DROŻDŻOWE z czerwoną i czarną porzeczką, malinami i żurawiną


  • 1 szklanka mąki + 1,5 łyżki na zaczyn
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • garść owoców mrożonych, porzeczki, maliny, żurawina
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

  • w garnuszku lekko podgrzewamy mleko aby nie było gorące tylko letnie
  • w kieliszku ucieramy drożdże z łyżką cukru. wlewamy do letniego mleka, dodajemy 1,5 łyżki mąki i 2 ruchami zamieszać
  • pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia ok 10 min, oddzielamy żótka i ucieramy z łyżką cukru. W drugiej misce ubijamy pianę z białek
  • do masy z zółtek dodajemy ostudzone masło, zaczyn z drożdżami, mąkę i mieszamy
  • na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1h
  • do wyrośniętego ciasta wrzucamy garść zmrożonych owoców, mieszamy i łyżką moczoną w gorącej wodzie nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor na średnim ogniu

Przepis po angielsku pod adresem: https://eattm.wordpress.com/2015/01/31/yeast-pancakes-with-red-and-black-currants-raspberries-and-cranberries/


Walentynkowe menuKarnawałowe Słodkości!

Advertisements

One thought on “RACUCHY DROŻDŻOWE z czerwoną i czarną porzeczką, malinami i żurawiną

  1. Pingback: YEAST PANCAKES with red and black currants , raspberries and cranberries |

KOMENTUJ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s