- 250 g płatków owsianych
- 400 ml mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 60g masła
- 210 g cukru brązowego
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- mleko zagotować, zalać płatki owsiane
- po ok 10 min. dodać masło oraz połowę cukru. Całość wystudzić
- jajka utrzeć na puszystą pianę z cukrem, dodać do ostudzonych płatków owsianych, lekko i delikatnie wymieszać
- do mieszanki dodać mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i drobno pokrojoną czekoladą
- lekko wymieszać. Pieczemy w piekarniku ok 60 min w temperaturze 180°C
- Dekorujemy jak w orgialnym przepisie lub bezą i owocami- truskawki, maliny, porzeczka, żurawina, borówka, jarzyna i czekolada
BEZIKI
- 2 białka w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru drobnego białego
- szczypta soli
- białka posypać szczyptą soli i ubić na sztywną pianę (ok 4 min na najwyższych obrotach miksera)
- Do ubitej piany bez przerwy dodawać po łyżce cukru dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnej (ok 10 sec. jest to bardzo ważne, zbyt duża ilość cukru spowoduje upłynnienie piany)
- bezę wyciskamy na blaszce do pieczenia z małymi odstępami. Suszymy w temperaturze ok. 100°C przez ok 60 min. Będzie chrupiąca z wierzchu ciągnąca w środku. Jeżeli takiej nie lubimy to wydłużamy czas suszenia. (Zbyt wysoka temperatura spowoduje zżółknienie bezy dlatego lepiej korzystać z niższej temp. a dłużej suszyć bezę)
Przepis pochodzi z bloga finezjaniedrogo: http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,345460504,title,ciacho-bardzo-czekoladowe,index.html?smoybbtticaid=614384
Przepis w wersji angielskiej: https://eattm.wordpress.com/2015/01/25/chocolate-cake-with-oatmeal-meringue-and-fruit-english-version/
Pingback: CHOCOLATE CAKE with oatmeal , meringue and fruit – English version |
Wygląda bajecznie, bardzo mi się podoba dekoracja – prosta, a jednocześnie bardzo elegancka 🙂
LikeLike
Dziękuję 🙂 i bardzo smaczna 😀
LikeLike
Nigdy bym nie pomyślała, że ciasto z płatków owsianych może tak pięknie wyglądać! Cudownie udekorowane 🙂
Dziękuję za wpis do akcji 🙂
LikeLike
🙂 Ja przekonałem się do płatków owsianych w taki sposób 🙂 Dziękuję za akcję w której mogłem wziąć udział :), pozdrawiam
LikeLike