CRISPY SMASHED POTATOES with avocado aioli

GNIECIONE ZIEMNIAKI Z SOSEM AIOLI_100

CRISPY SMASHED POTATOES with avocado aioli przepis pochodzi ze strony ohsheglows.com


  • 7 średnich / małych ziemniaków sałatkowych
  • oliwa z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku (sos będzie mocny w smaku)
  • ¼ szklanki majonezu
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól/ pieprz do smaku, sól morska/ szczypiorek do posypania na końcu

  • ziemniaki gotujemy ze skórkami, tak aby pod koniec gotowania były jeszcze delikatnie twarde
  • ostudzone układamy na blaszce do pieczenia, zgniatamy do momentu aż popękają i delikatnie się wypłaszczą. Polewamy oliwą z oliwek
  • Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 220°C. Powinny złapać ładny kolor, po wyjęciu posypujemy solą morską i polewamy sosem aioli z awokado

SOS AIOLI

  • awokado przecinamy na pół, wykręcamy pestkę
  • do pojemnika wkładamy majonez, sok z cytryny, czosnek i obrane awokado. Wszystko blendujemy na kremową masę
  • doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym

Zimowy ObiadNiskokaloryczny styczeń

Advertisements

2 thoughts on “CRISPY SMASHED POTATOES with avocado aioli

KOMENTUJ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s