- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 400g fileta z dorsza/ ja użyłem tołpygi
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plastry
- 0,5 łyżeczki świeżego chilli i pasty z chilli
- garść posiekanej pietruszki
- 4 plastry cytryny/ sól/ pieprz/ gałka muszkatołowa
- ryż gotujemy na małym ogniu w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości ryżu (ok 30min)
- rybę oprószamy solą i pieprzem
- do ugotowanego ryżu (na dnie ryżu powinno jeszcze zostać trochę wody którą wchłonie podczas zapiekania) wrzucamy pokrojony seler naciowy i zeszklona cebulkę z chilli, czosnek, pietruszkę
- wykładamy na formie do zapiekania, układamy rybę pokrojoną w kawałki ok 3×3 cm, układamy niewielkie kawałki masła, pasterki cytryny i posypujemy gałką muszkatołową
- zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 220°C pod przekryciem.
- po upieczeniu układamy jajka pokrojone na 8 części
#obiad #zdrowy #pilaw #ryż #czerwony #tołpyga #ryba #selernaciowy #chilli#jajko #dinner #red #rice #pilaf #healthy #fish #egg #celery #polo#pollo #pilav #pilau #plov #pulao #polu #palaw