PILAW Z CZERWONEGO RYŻU z tołpygą, selerem naciowym, chilli i jajkiem

PILAW Z CZERWONEGO RYZU_100

PILAW Z CZERWONEGO RYŻU z tołpygą, selerem naciowym, chilli i jajkiem


  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 400g fileta z dorsza/ ja użyłem tołpygi
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plastry
  • 0,5 łyżeczki świeżego chilli i pasty z chilli
  • garść posiekanej pietruszki
  • 4 plastry cytryny/ sól/ pieprz/ gałka muszkatołowa

  • ryż gotujemy na małym ogniu w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości ryżu (ok 30min)
  • rybę oprószamy solą i pieprzem
  • do ugotowanego ryżu (na dnie ryżu powinno jeszcze zostać trochę wody którą wchłonie podczas zapiekania) wrzucamy pokrojony seler naciowy i zeszklona cebulkę z chilli, czosnek, pietruszkę
  • wykładamy na formie do zapiekania, układamy rybę pokrojoną w kawałki ok 3×3 cm, układamy niewielkie kawałki masła, pasterki cytryny i posypujemy gałką muszkatołową
  • zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 220°C pod przekryciem.
  • po upieczeniu układamy jajka pokrojone na 8 części

#obiad #zdrowy #pilaw #ryż #czerwony #tołpyga #ryba #selernaciowy #chilli#jajko #dinner #red #rice #pilaf #healthy #fish #egg #celery #polo#pollo #pilav #pilau #plov #pulao #polu #palaw

Niskokaloryczny styczeń

KOMENTUJ